La música impacta directament en les emocions de les persones, millora el seu rendiment, prevé la inflamació crònica generada per l’estrès i actua a diversos nivells en la millora de les malalties. La seva eficàcia, provada científicament, l’ha convertit en una “nova” teràpia en auge que, en realitat, s’aplica als hospitals des de mitjans del segle XX.
En aquesta línia, l’Hospital de Barcelona disposa d’un programa de musicoteràpia per a pacients ingressats en col·laboració amb el Màster en Musicoteràpia de la Universitat de Barcelona. El passat 19 de desembre, en el marc del cicle “Sessions de dilluns”, l’equip que desenvolupa el programa va celebrar un concert de Nadal, presentat per la Dra. Yolanda Meije, cap del servei de Medicina Interna.
Des del punt de vista subjectiu, el poder de la música és conegut per tothom, però també els treballs científics avalen, de manera clara, que la música és beneficiosa a tota mena de nivells. Investigacions sobre neuroimatge funcional i electroencefalografia han demostrat que la música activa més parts de la ment que cap altre estímul, i que pot modular l’activitat a gairebé totes les estructures cerebrals. Molts articles demostren que la música influeix en el sistema immune, els receptors del dolor, l’angoixa emocional, la freqüència cardíaca o respiratòria, la pressió arterial i la inflamació crònica generada per l’estrès. La musicoteràpia és, per tant, una disciplina que usa la música amb una finalitat preventiva i terapèutica, amb efectes demostrats.