El programa docent de l'Hospital de Barcelona va comptar el passat 20 de març amb la participació del Dr. Xavier Corbella, responsable dels Serveis Mèdics del Futbol Club Barcelona. A continuació, algunes preguntes i respostes rellevants al voltant del tema tractat a la seva presentació.
Tot i que de vegades el gran públic només pren consciència de l’existència dels serveis mèdics quan es produeix una lesió en el camp de joc i l’equip entra en escena, la feina que es fa no es limita a aquestes intervencions sinó que hi ha una gran planificació i un equip notable al darrere. Doni’ns alguns indicadors generals que ens permetin fer-nos una idea de tot el que es fa.
Efectivament, la majoria de persones tenen coneixement dels Serveis Mèdics del FCB quan hi ha alguna notícia als mitjans de comunicació d’una lesió greu d’algun jugador o jugadora professional molt conegut. Potser el que la gent o inclús molts dels socis desconeixen és que els Serveis Mèdics som els responsables de la salut de més de 2.500 esportistes de totes les edats que juguen en els 120 equips dels diferents esports que té el club. Esports tan diferents com futbol, bàsquet, handbol, futbol sala o hoquei sobre patins, però també rugbi, voleibol, hoquei sobre herba, hoquei sobre gel, patinatge o atletisme. Els Serveis Mèdics del FCB també som els responsables de coordinar els dispositius de seguretat sanitària quan hi ha partits al l’estadi Spotify Camp Nou (coordinant més de 100 sanitaris per atendre 90.000 espectadors) o al Palau Blaugrana, estadi Johan Cruyff o els diferents camps i pavellons de la ciutat esportiva Joan Gamper. Per fer tot això tenim un equip d’un centenar de professionals entre metges de l’esport, infermers, fisioterapeutes, nutricionistes, psicòlegs, podòlegs, cardiòlegs o radiòlegs treballant en els Serveis Mèdics i disposem, entre d’altres, d’un centre mèdic amb uns equipaments tecnològics propis del més alt nivell, com telecomandament digital de Rx, ecògrafs, densitometria, ressonància magnètica 3T, sala blanca per a tractament amb plasma enriquit amb plaquetes/factors de creixement, i una desena de sales de fisioteràpia totalment dotades distribuïdes pels diferents estadis, camps i pavellons.
Els metges i preparadors físics són responsables no només d’una ràpida recuperació sinó també de la prevenció de lesions. Per això sovint es diu que un bon equip mèdic és tan important com un bon cos tècnic. Hi està d’acord?
Molt d’acord. La missió essencial dels Serveis Mèdics i el Departament de Preparació Física del FCB és garantir el més alt rendiment esportiu minimitzant el risc de lesions. A la pràctica, es tracta de posar els nostres jugadors i jugadores el màxim temps possible a disposició dels nostres entrenadors. És per això que els Serveis Mèdics formem part d’un nou Programa d’Excel·lència Esportiva que el club està posant en marxa i que té per objectiu no limitar-se a diagnosticar i tractar les lesions quan apareixen, sinó intentar anticipar-se i prevenir-les. En aquest sentit, en termes de salut, la presa de decisions del dia a dia de l’esportista la fem considerant tot l’equip on juga però també de forma individualitzada, a través d’un equip multidisciplinari on participen entrenadors, preparadors físics, metges, fisioterapeutes, analitzadors de dades esportives, nutricionistes i psicòlegs, entre d’altres. En essència, es tracta de considerar totes les altres esferes que afecten l’esportista més enllà de la pròpia salut. Entre aquestes esferes hi ha la part tecnicotàctica, la preparació física, l’àmbit de la salut física però també molt important la mental, i també el seu entorn social, educatiu o cultural.
A més del futbol, el FC Barcelona compta amb quatre esports professionals més de primer ordre patrocinats per Assistència Sanitària i altres esports amateurs, cadascun amb les seves particularitats. Varien molt el tipus de patologies que s’atenen en funció de la disciplina de l’esportista?
Varien relativament. Els nostres esportistes, juguin a l’esport que juguin, pateixen bàsicament lesions traumàtiques agudes i cròniques centrades en l’àmbit osseomuscular. En funció de les estructures musculotendinoses i articulars que facin servir més, depenent de l’esport concret, que es localitzin a l’extremitat superior, inferior, o a les dues. A part, en esports on hi ha llançaments i es necessita fer servir molt el tronc, sol haver-hi lesions associades de columna vertebral, per exemple. Per altra banda, donat que molts dels esports d’equip són de contacte, els nostres esportistes pateixen també lesions directes a altres parts del cos potencialment greus, com poden ser els traumatismes cranials, facials, oculars, tòrax, abdomen, pelvis, etc. Finalment, com tot ésser humà, els esportistes poden patir un ampli ventall de malalties no relacionades amb l’esport que des dels Serveis Mèdics hem de saber diagnosticar i gestionar, al lloc on sigui el jugador/a, al nostre país o en qualsevol ciutat de l’estranger on es trobi. Entre aquestes, s’inclouen des d’una infecció vírica respiratòria poc greu, a una apendicitis aguda que s’hagi d’operar, o la detecció d’una miocardiopatia d’origen hereditari familiar que obligui a l’esportista a haver de deixar la pràctica esportiva d’alt rendiment.
Els esportistes, quan s’incorporen a la disciplina blaugrana o quan es fan mal, venen a l’Hospital de Barcelona a fer-se anàlisis i proves de complexitat i, a la ciutat esportiva Joan Gamper, el centre de ressonància magnètica d’Assistència Sanitària és garantia del millor diagnòstic per la imatge. Com valora que els serveis mèdics del FC Barcelona disposin d’aquest conjunt de dispositius assistencials al seu abast?
Li donem molt valor. El conveni global que té actualment el FCB amb Assistència Sanitària ens permet oferir una atenció sanitària de la més alta qualitat als nostres esportistes dels primers equips professionals. La col·laboració dels Serveis Mèdics amb l’Hospital de Barcelona és excel·lent, tant a l’hora de compartir les revisions mèdiques d’un nou fitxatge com per als controls analítics regulars que fem als esportistes en diferents moments de la temporada, o quan necessita una atenció urgent, una hospitalització o una intervenció quirúrgica. A part, donem molt valor a poder tenir a disposició dels nostres esportistes professionals tot el quadre mèdic d’Assistència Sanitària per a visites especialitzades i proves ambulatòries que no fem en el nostre centre mèdic.
Assisport és l’aposta d’Assistència Sanitària per la medicina de l’esport, un centre mèdic especialitzat pensat per a les persones que fan esport o volen començar a fer-ne. En un terreny amb una demanda creixent, creu que en el nostre entorn falten més iniciatives d’aquest tipus?
L’esport amateur en les seves diferents disciplines està creixent de forma exponencial al nostre entorn amb nivells de coneixement i autoexigència cada vegada més alts quant a salut esportiva per part dels ciutadans que en practiquen. Al meu entendre, oferir un centre com Assisport als assegurats d’Assistència Sanitària que practiquen esport ha estat una idea brillant i una aposta intel·ligent, tant de present com de futur. Des del disseny modern de l’edifici i la seva ubicació al centre de Barcelona, fins a la qualitat dels diferents espais i equipaments de què disposa, ha estat un gran encert. I el més important, potser, és que Assisport compta amb la garantia d’un prestigiós equip d’experts professionals especialistes en medicina de l’esport, una part important dels quals formen part dels Serveis Mèdics del FCB.